Actuacions de conservació e restauració del patrimoni 2007 Imprimir a/e

Amb la intenció de conservar i recuperar els bens integrants del patrimoni cultural aranès, el Conselh Generau d’Aran ha desenvolupat o preveu desenvolupar aquest any diferents actuacions, algunes de les quals afecten a les esglésies que com molt bé sabem, constitueix una part destacada del nostre patrimoni.

 

Restauració de les portes de l’església de la Mare de Deu de la Purificació de Bossòst

 

La neteja d’elements arquitectònics que configuren les portes es va portar a terme durant la tardor del 2006, i entre gener i febrer de 2007 el Conselh Generau d’Aran va continuar amb els treballs de neteja i restauració de les portes de fusta que tanquen les dues portades, en aquest cas a càrrec de la restauradora Sra. Glòria Corona i Socasau.

 

Aquestes portes, obra dels segles XVII o XVII, formades cada una per dues fulles de fusta de cirerer, dividides en tres quarterons. Els quarterons superiors estan decorats amb el símbol del Papat: la tiara i les claus creuades. Als centrals s’hi representa la creu de vuit puntes i els inferiors no porten decoració.

 

La intervenció que ha tingut un cost aproximat de 6.000 €, realitzada d’acord amb el criteri de màxim respecte dels elements originals, s’ha encaminat a estabilitzar la fusta i aturar el procés de degradació, només amb aquelles restitucions imprescindibles per no distorsionar la visualització de l’obra.

 

La porta meridional de l’església de Bossòst abans i després de la restauració

 

Restauració d’una taula d’estil gòtic procedent de St. Sernilh de Betren

 

El passat mes de maig va tornar a la Vall d’Aran la taula gòtica, trobada l’any passat al campanar de Betren i que degut a la fragilitat del seu estat de conservació es va portar a restaurar al Centre de Restauració, de Ben Mobles de la Generalitat de Catalunya, situat a Valldoreix (Barcelona). L’equip de Td’Ardt s’ha encarregat de la restauració. El Conselh Generau d’Aran ha aconseguit que la Generalitat de Catalunya assumís una ajuda del 70 % del cost de l’actuació, de més de 6.000 €.

 

Es tracta d’una taula, amb dues escenes dedicades a la vida i el martiri de Sant Sernilh, d’estil gòtic encara que de datació tardana, possiblement del s. XVI.

 

 

 

Rehabilitació interior de la església de Sant Fèlix de Bagergue

 

L’església de Sant Fèlix de Bagergue és una construcció romànica, del s. XII, posteriorment modificada durant els s. XVI i XVII amb l’ampliació de la capçalera de les dues capelles laterals.

 

En un moment cronològicament indeterminat, es va enfonsar l’arc de mig punt romànic que va ser reemplaçat per un falç arc de fusta, fa pocs anys renovat en una acció anterior.

 

L’objectiu dels treballs de rehabilitació actuals tenen com objectiu la neteja i la restauració dels murs perimetral i dels arrencaments conservat de la antic arc romànic.

 

La intervenció que s’ha portat a terme entre els mesos de març i juny, i ha tingut un cost de 16.227,33 €, dels quals el 50 % són a càrrec del Conselh Generau d’Aran i el 50 % restant de l’Entitat Menor Descentralitzada de Bagergue. El Conselh Generau d’Aran, mitjançant l’Àrea de Patrimoni Cultural, ha assumit el seguiment tècnic de les actuacions.

 

 


Els treballs de neteja i reconstrucció


Detall de les esquerdes existents abans de la intervenció


Aspecte general de l’església després de la interveció

 

Obres de rehabilitació al campanar de Sant Julià de Garòs

 

A finals d’abril van començar les obres previstes al projecte de reconstrucció de la torre-campanar del Sant Julià de Garòs, realitzat per l’arquitecte J. Filloy.

 

El projecte preveu resoldre els grans problemes estructurals que patia la construcció i la rehabilitació de les façanes.

 

Es creu, que les grans esquerdes verticals que s’obrien als seus murs van ser causades pel terratrèmol del 1923.

 

L’execució dels treballs, amb un pressupost de 62.000 €, va ser finançat en parts iguals pel Conselh Generau d’Aran i l’Ajuntament del Naut Aran.

 

 

Projecte bàsic i d’execució de les obres de restauració de l’església de Santa Maria d’Arties (1a fase)

 

L’església de Santa Maria d’Arties, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional és un dels exponents principals dins del patrimoni cultural de la Vall d’Aran. A part de la seva arquitectura romànica, l’església guarda al seu interior una rica i variada ornamentació religiosa d’estil gòtic, renaixentista i barroca.

 

El projecte, encarregat per la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a l’arquitecte Joan Josep Polo i Berroy, autor i director també de l’actuació de reconstrucció realitzada al 1998-99 que va posar fi a les greus patologies que l’edifici patia a nivell estructural.

 

El projecte actual preveu intervindre la capçalera de l’església amb l’objectiu de completar la reconstrucció de la mateixa i la recuperació i dignificació de la imatge exterior d’aquesta part de l’edifici, actualment sense la seva àbsida central.

 

Està previst que les obres comencin a mitjans del pròxim mes de setembre. Tenint en compte que abans es realitzaran cates arqueològiques per documentar l’àrea que s’ha d’intervindre i intentar localitzar els fonaments de l’àbsida desfeta. El arqueòleg Pèir Còts i Casanha dirigirà les cates.

 

Aspecte actual de la capçalera de l’església amb l’àbsida central escapçada