Construcciˇ i hist˛ria de la fÓbrica Imprimir a/e

La Fabrica dera Lan de Vielha és un exemple representatiu de les petites indústries tèxtils que van sorgir a partir de la segona meitat del segle xix als dos vessants del Pirineu central.

 

La fàbrica va ser construïda a final del segle xix per Jusèp Portolés Vilò (1841-1904), veí de Vielha que havia après l’ofici a Miremont de Comenge, França, ciutat d’on procedia la família de la seva esposa.

 

La indústria funcionava amb la força motriu que proporcionava el riu Nere. Un canal exterior conduïa l’aigua fins a una roda de fusta connectada a un llarg eix també de fusta. Aquest eix estava subjecte als engranatges de la maquinària i els transmetria la força de l’aigua.

 

Rafael Portolés Lafusta (1873-?), fill i hereu de Jusèp Portolés Vilò, va continuar treballant en l’elaboració de la llana i va viure exclusivament d’aquesta activitat.

 

Jusèp Portolès Fontà (1904-1987) serà la tercera i última generació de la família Portolés que es dedicarà aquest ofici.

 

El 1963, una riuada s’endugué el canal exterior de la fàbrica. A partir d’aleshores es va fer funcionar la maquinària amb electricitat. La producció va anar disminuint progressivament fins que es va haver de tancar el negoci una dècada més tard.