Santa Maria de Vilamòs Imprimir a/e


Torre campanar

L’església de Santa Maria de Vilamòs consta d’una planta basilical de tres naus: la nau central i la lateral de migdia presenten una volta de canó i la volta de la nau nord és de quart de cercle. Tota l’estructura se sosté a partir de quatre pilars circulars i dos de cruciformes rematats en una imposta sense decorar. La darrera restauració ha posat de manifest la configuració de la maçoneria interior, on s’observa la disposició ordenada i escairada dels carreus, molt pròpia del període romànic.

 

A la part central del mur de migdia hi ha adossada la torre campanar de l’església, el qual, juntament amb el de l’església de Bossòst, són els dos únics campanars romànics que es conserven a la Val d’Aran. La disposició d’obertures i elements decoratius del campanar de Vilamòs és plenament romànica; en són exemples els finestrals de mig punt adovellats i la decoració llombarda.

 

Ja durant l’època moderna es va incorporar la capçelera actual, que va substituir l’original romànica. La porta d’accés al temple, originàriament ubicada al mur de migdia, roman situada actualment al mur de ponent i és de construcció moderna, de l’any 1816. A sobre s´hi va colocar l´antic crismó romànic.

 

Un dels atractius artístics més interessants de l’església de Santa Maria de Vilamòs són les làpides funeràries romanes, que es troben encastades a diferents àmbits murals. Destaquen sobretot les que hi ha collades a la torre del campanar i que s’observen des del carrer.

Interior de l’església