Sant Andrèu de Casau Imprimir a/e


Pica baptismal

 

L’església de Sant Andrèu de Casau és un bon exemple d’una de les característiques del patrimoni eclesiàstic aranès: la simultaneïtat de diferents estils artístics en un mateix edifici.

 

La pica baptismal, de marbre gris, és un magnífic exemplar d’iconografia romànica, amb un marcat contingut simbòlic: a la superfície exterior del cup hi ha tot un discurs cristià que es val de la simbologia dels peixos, entre d’altres, per parlar-nos de la regeneració i la immortalitat de l’ànima a través del sagrament del baptisme.

 

Altres components romànicogòtics de l’església de Sant Andrèu són el Crist Crucificat esculpit, que trobem encastat a la part superior de la portada d’entrada i una talla en fusta, de la Mare de Déu amb el Nen a la falda, datada de la segona meitat del segle XIII. Arran d’una recent restauració s’ha pogut recuperar íntegrament la policromia original de la peça.

 

La resta de l’edifici, com hem avançat, incorpora elements de diferents èpoques històriques; així, hi trobem la portada d’accés de configuració gòtica (segle xv), la torre campanar, erigida durant el segle xviii, com la majoria dels campanars aranesos; i sobretot, una magnífica col·lecció escultòrica que inclou a més de la magnífica casulla i de la creu processional del s. XVI, bonics exemplars de l’imaginari religiós dels segles xvii i xviii.

 
Talla de fusta