Santa Maria d’Arties Imprimir a/e


Vista exterior de Santa MariaL’església de Santa Maria d’Arties presenta una planta basilical de tres naus, capçades originàriament per tres absis, dels quals avui dia només es conserven els laterals. La nau central està coberta amb una volta de canó i les laterals, amb voltes de quart de cercle, reforçades per arcs torals.

 

Conserva dues portalades d’accés a l’església situades a les naus laterals. La portalada que s’obre a la façana nord presenta sis arcs de mig punt adovellats i en degradació, amb motius decoratius com l’escacat i els botons semiesfèrics. La porta que dóna al sud, i que comunica amb el cementiri, està configurada a partir de tres arcs de mig punt en degradació sense cap tipus d’ornamentació.

 

L’església té dos campanars, un d’espadanya al mur de llevant i un altre, en forma de torre, al mur de ponent. La torre campanar, que comunica amb la nau central, està formada per cinc pisos amb coberta piramidal i s’inscriu dins l’arquitectura gòtica.

 

L’estil gòtic a Santa Maria d’Arties es manifesta magistralment en el retaule gòtic del segle xv i en les pintures murals del xvi. El retaule consagrat a la Verge, s’atribueix a una col·laboració entre dos artistes, els Mestres d’All i d’Arties, i representa diferents escenes de la vida de la Verge Maria. Les pintures murals, que decoren el presbiteri i primer tram de la nau, representen el Judici Final i sorprenen pel seu gran expressionisme.

 

 

 


Nau central de l’església