Santa Maria de Cap d’Aran de Tredòs Imprimir a/e


Vista exterior de l’absis


La configuració arquitectònica de l’església de Cap d’Aran respon a un dels cànons de l’arquitectura romànica, el d’edifici de planta basilical de tres naus, amb volta de canó capçada per tres absis. Després de la restauració, duta a terme l’any 2001, s’han posat de manifest les diferents etapes constructives. De fet, s’intueixen com a mínim dos esfondraments de les voltes. Un detall que evidencia aquesta successió de col·lapses estructurals, és el reaprofitament continu de materials constructius, que es pot observar en alguns àmbits com les finestres, la portalada i l’absis.

 

L’església de Santa Maria de Cap d’Aran de Tredòs presenta dues característiques insòlites respecte a la resta del patrimoni eclesiàstic de la Val d’Aran: la presència d’una cripta a la part inferior de l’altar i l’emplaçament de la torre campanar apartada del cos de l’edifici religiós. La cripta consta de dos espais, un de rectangular i un altre de semicircular, separats per un arc de mig punt adovellat.

 

Respecte a la torre campanar, tot i que es conserva la base del que possiblement era el campanar original romànic, la resta del cos de l’actual campanar fou construït en èpoques posteriors.

 

Per últim cal remarcar que l’església de Cap d’Aran disposava d’unes pintures murals romàniques que s’atribueixen al cercle del Mestre de Pedret, del tombant dels segles xi i xii; aquestes pintures foren arrencades i portades fora d’Aran; i, actualment, la part més important del conjunt es pot veure al museu The Cloisters de Nova York.

 


Cripta