Sant Pèir d’Escunhau Imprimir a/e


Portada de Sant Pèir


Els atractius de l’església de Sant Pèir d´Escunhau són sobretot la portada i la pica baptismal.

 

 

La portada de Sant Pèir d’Escunhau, l’element de més projecció artística de l’església, s’estructura a partir de tres arcs en degradació i dues arquivoltes sostingudes per columnes. Al centre del timpà hi ha esculpida la figura del Crist Crucificat, la qual pels seus trets s’assembla força als dels nàrtexs de Sant Miquèu de Vielha i Sant Martin de Gausac. La resta de la portalada és ornada amb diferents elements escultòrics. Així en els capitells trobarem representacions antropomòrfiques; i en tota la portada, l’escacat, recurs decoratiu molt recurrent a les esglésies araneses. A la llinda de dalt, que corona el cos arquitectònic de la portada, trobem un crismó flanquejat per dues rosetes de vuit puntes inscrites dins de cercles.

 

La pila baptismal mostra esculpit un llenguatge iconogràfic que l’emparenta amb les altres piles baptismals de Gausac i de Casau. Es tracta d’una ornamentació que alterna els motius vegetals i geomètrics amb representacions figuratives; és de traça molt lineal i la seva execució data dels segles xii i xiii.

 

Ja dins del estil gòtic, n’advertim la seva influència en l’estructura interior de la capçalera de l’església, amb volta de creueria assentada sobre nervadures; i en la finestra exterior, ubicada a l’encapçalament del mur de migdia. Entre els segles xvii i xviii s’adossa a l’església l‘actual torre campanar.

Detall d’un capitell de la portalada