Mair de Diu dera Purificacion de Bossòst Imprimir a/e


Vista exterior de l’església on sobresurt la torre campanar

 

 

La vila de Bossòst, una de les més dinàmiques i coloristes del Baish Aran, acull un magnífic exemplar d’arquitectura romànica aranesa, l’església dera Mair de Diu dera Purificacion.

 

El primer que sorprèn de la seva magnífica arquitectura és la seva unitat estilística, que la converteix en un fidedigne document visual de l’arquitectura romànica del segle xii. És així que Era Mair de Diu dera Purificacion esdevé un compendi de les principals característiques de l’art romànic, amb la seva planta basilical amb tres absis decorats amb arcuacions i lesenes llombardes.

 

La seva torre campanar adossada a l’extrem nord-est, configurada a partir de tres pisos sobre una alta base, amb finestrals i finestres geminades separades per frisos d’arcades llombardes i lesenes de tipus llombard.

 

Les dues portades, ambdues estructurades a partir d’arcs en degradació i timpà, son d’una gran riquesa iconogràfica.

 

Si ens endinsem a l’interior de l’església, constatarem el disseny estructural de l’arquitectura romànica: fixem-nos amb les quatre arcades que separen les naus i els pilars circulars que les sostenen, tots ells fets de pedra treballada i escairada, i coronats per impostes llises. Un detall que no ens ha de passar desapercebut és el testimoni d’un fragment de pintura mural ubicat a l’absis central, on s’intueix la representació de l’escena de l’Epifania; la datació d’aquestes pintures segons els darrers estudis es situaria al voltant dels segles xiv-xv.

 


Detall d’un crismó